Skip to content

“A jó szöveg mellett nagyon fontos a jó illusztráció is”

Társasjáték-sarokkal érkezik a Tudásközpontba a Pécsi Pagony csapata az első PécsLIT Kölyök fesztiválra. Kovács Judittal, a bolt tulajdonosával a gyerekkönyvek pótolhatatlanságáról, az olvasóvá válás lépéseiről beszélgettünk.

2017 szeptemberében nyílt a Pécsi Pagony, és rögtön Made in Pécs Kultúra Junior díjas is lett. Miért épp egy könyvesboltot szerettetek volna, és hogy találtatok a Pagonyra?

Könyvek között nőttem fel, nagyon közel áll hozzám ez a világ, ennek ellenére teljesen más pályáról érkeztem a könyvesboltba. Jogászként végeztem és pár évig ügyvédként dolgoztam, mielőtt megszülettek a gyerekeink. Amikor a második gyerekünk is nagyobbacska lett, elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy valamilyen gyerekekkel kapcsolatos vállalkozásba szeretnénk fogni a párommal, Zolival közösen. Sok ötletünk volt, de egyiket sem éreztük az igazinak. Ilyen előzmények után találkoztunk a Pagony hirdetésével, hogy Pécsett keresnek partnert, aki itt Pagony könyvesboltot nyitna. Ez az üzenet mintha nekünk szólt volna. Jelentkeztünk, és sikerült megállapodni. A Pagonyban az tetszett különösen, hogy speciális, kifejezetten a gyerekekre koncentrál, és nem csak könyveket és játékokat árulunk, hanem gyerekeknek szóló foglalkozásokat is tartunk, ami sokkal összetettebb és kreatívabb feladat.

Szerinted mitől lesz jó ma egy gyerekkönyv?

Szerintem manapság a jó szöveg mellett nagyon fontos a jó illusztráció is a gyerekkönyveknél, sőt még az ifjúsági könyveknél is. A mai gyerekek nagyon vizuálisak és „meg is kell fogni” valamivel őket, mert a rengeteg inger mellett a könyveknek is haladni kell a korral, hogy a gyerekek egyáltalán kézbe vegyék őket. Azt viszont biztosan állíthatom, hogy különösen szerencsés helyzetben vagyunk, mert Magyarországon nagyon sok jó író és rengeteg tehetséges illusztrátor van, így nem vagyunk híján a jó gyerekkönyveknek! A Pagony kiadó különös figyelmet fordít az új tehetségek felkutatására és szívesen ad ki egy-egy különlegesebb művet is, ezeket mi mindig nagy szeretettel ajánljuk a vásárlóinknak. Szeretjük, ha egy könyv egy kicsit szemléletformáló is és igazi élményt ad az olvasónak mind vizuálisan, mind tartalmában.

Mondanál egy személyes gyerekkori és egy mostani kedvencet?

Ha a gyerekkori kedvenc könyvemről van szó, valahogy egyből Mikes Lajos: Sanyi manó könyve jut eszembe, nem is tudom miért, mert felnőtt fejjel már nem igazán tudok vele azonosulni. De szinte előttem van a kép, ahogy mindig ezt kértem a nagymamámtól, hogy olvassa nekem, és ha véletlenül nem jól olvasott egy sort, kijavítottam, hogy nem úgy van!

Nagyon nehéz könyvesboltosként a mostani kedvencet megnevezni, hiszen ez szinte hétről hétre változik, ahogy egy-egy újdonság a kezünkbe kerül. Nagyon szeretem a Csimota Kiadó könyveit, ők mindig különlegességgel rukkolnak elő, de természetesen a Pagony Kiadó könyvei közül is vannak kedvenceim, például Harcos Bálinttól a Boszorkánycica, vagy Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? című könyve.

Digitalizált világunkban szerinted mennyire marad meg a gyerekek életében a könyvek  helye?

Azt gondolom, hogy amíg mi, szülők fontosnak tartjuk azt, hogy a gyerekeink kezébe könyvet adjunk a digitális eszközök helyett (mellett…), addig meg fog maradni a könyvek szeretete, mert a mai kisgyerekek ugyanolyan nyitottan és belülről fakadó kíváncsisággal fordulnak a könyvek felé, mint a korábbi időszakban. Ezt nagyon jól látjuk itt a könyvesboltban, az 1-3 éves korosztály egyszerűen imádja a könyveket, a meséket, a közösen eltöltött időt. Ha ezt sikerül átvinni nagyobb korba is, az hatalmas siker! Szerintem nagyon nagy szüksége lenne a mai gyerekeknek, kamaszoknak az elmélyült olvasásra, hogy kicsit kiszakadjanak a mindennapokból és belefeledkezzenek egy jó történetbe, sőt, akár új nézőpontokat ismerjenek meg és legyenek minél nyitottabbak egymásra és a világ dolgaira. De tudom, hogy ez nem könnyű. Mi mindig azon vagyunk, hogy ajánlásainkkal sikerüljön azt a könyvet megtalálni, ami az olvasás felé terelheti a gyerekeket.

Mit gondolsz a könyvtárak XXI. századi helyzetéről?

Mindig is szerettem könyvtárba járni és nagyon tetszik az az új irány, amit mostanában a könyvtáraknál tapasztalok. Arra gondolok, hogy a könyvtárak is igyekeznek komplex módon hozzájárulni a gyerekek olvasóvá válásához. Nem csak könyveket lehet kölcsönözni, hanem szuper programokon lehet részt venni, kellemes, igényes környezetben lehet eltölteni akár egy egész délelőttöt, élményekben részesülnek a gyerekek és ez megalapoz egy kellemes érzést, ami a könyvekhez társul. Azt gondolom, hogy a könyvtárak és a könyvtárban dolgozó szakemberek nagyon sok energiával nagyon nagymértékben hozzájárulnak a mai generáció olvasóvá válásához.

Miért tartottátok fontosnak, hogy csatlakozzatok a PécsLIT Kölyök eseményhez?

A PécsLIT irodalmi fesztivált a kezdetek óta követjük és egy-egy programmal be is csatlakoztunk a fesztivál eseményei közé, gyerekeknek szóló programokat, könyvbemutatókat tartottunk. Nagy öröm számunkra, hogy most kifejezetten a kisebb korosztályt célzó esemény fog létrejönni, és természetesen rögtön igent mondtunk a felkérésre, hogy csatlakozzunk. Társasjáték-sarokkal készülünk a PécsLIT Kölyök fesztiválra, amit úgy kell elképzelni, hogy visszük a Pagony Játékkiadó összes társasjátékát, röviden elmagyarázzuk a szabályokat és mehet is a játék, mindent ki lehet majd próbálni. Személy szerint nagyon örülök, hogy egy irodalmi fesztivál itt Pécsett ekkora érdeklődés mellett zajlik és ugyanezt a sikert kívánom a PécsLIT Kölyöknek is!

Simonfalvi Anita