Skip to content

Karácsonyi filmajánló

A szeretet ünnepe közeledik. Az eljövetelre várakozunk az adventi időszakban, és ilyenkor filmalkotásokkal is készülhetünk az ünnepekre. Jézus élete nagyon eltérő aspektusokból, rendhagyó Mikulás-történet, megrázó családi dráma, karácsonyi horror és két kultikus sorozat epizódjának ajánlója olvasható ma a blogunkon.

Az igazi Mikulás

Gárdos Péter története olyan, akár egy édes-bús Tom Waits-dal: a komor decemberi hóesésben botorkáló falábú ál-Mikulás, Misu és Liza, az árvaházból szökött kislány barátságának realista meséje. Az egyetemes érvényű, a világ bármely pontján érthető és értelmezhető történet rendhagyó karácsonyi buddy-film, avagy fejlődéstörténet, amelyben az édesszájú és iszákos ex-bárzongorista, Herendi Misu (Cserhalmi György) a mogorva, önpusztító kisember egy makacs kislány, Liza (Szilasi Blanka)  hatására válik ál-Mikulásból az igazivá.

A rendhagyó, de könnyen befogadható és szerethető Az igazi Mikulás nem behatárolható városban játszódik valahol Európában. A forgatás jelentős része Pécsen zajlott 2005 vége felé, és ezek a pécsi helyszínek budapestiekkel kiegészülve alkotják a film környezetét. Gárdos Péter alkotását a két főszereplő Cserhalmi és Szilasi emlékezetes alakítása mellett Seregi László finoman komponált képei teszik valódi ünnepi élménnyé.

Az igazi Mikulás című film kölcsönözhető DVD-n a CSGYK/TKP-ban.

Máté evangéliuma

A filmtörténet kezdete óta számtalan mű vitte vászonra Jézus Krisztus életét, halálát és feltámadását, ám e tengernyi adaptáció közül magasan kiemelkedik az olasz film fenegyerekének, Pier Paolo Pasolininek lírai hangvételű műve, a Máté evangéliuma.

Ellentmondásosnak tűnhet, pedig nem az, hogy az olasz direktor személyében egy ateista készítette el azt a filmet a Megváltóról, ami olyan közel tudta hozni nézője szívéhez Jézust, ahogy senki más.

Pasolini filmjében nincsenek professzionális színészek, csupa amatőr szereplő formálja meg az összes fontos alakot, Jézust is beleértve. Maníroktól mentesen, egyszerű eszközökkel, a leghitelesebben keltik életre Krisztust, Máriát, Józsefet és és a többi karaktert. Mély átélésüknek és Pasolini finom, alázatos rendezésének köszönhetően csupaszon, tisztán elevenedik meg előttünk a bibliai történet.

Az olasz mester egyszerű, szegényembereket mutat be a maguk hétköznapiságában, költőien vezet minket végig az ismert történeten, s visz el a szakrális szférákba. 

A Máté evangéliuma című film kölcsönözhető DVD-n a CSGYK/TKP-ban.

Brian élete

Vajon gondolta bárki is 1979 előtt, hogy minden idők egyik legtöbbet idézett filmje egy Jézus életéről szóló komédia lesz? Pontosabban egy szatíra-paródia egy Brian nevű messiásról…

A hatvanas évek végén indult a Monty Python nevű angol társulat. Polgárpukkasztó, zavarba ejtően humoros szkeccseivel és filmjeivel hamar óriási hírnévre és népszerűségre tett szert. A hetvenes évek végén a Beatles legendája, George Harrison – aki nem mellesleg nagy rajongójuk volt – lett a fő szponzora (gyakorlatilag az ő támogatása nélkül nem készült volna el…) a Brian élete című filmjüknek. A maró humorú szatíra, akárcsak a korábbi sorozatuk (Monty Python Repülő Cirkusza) és filmjeik, „nekimegy” mindenkinek, kifigurázza Jézust, Máriát, Józsefet, a napkeleti bölcseket, a rómaiakat és a zsidókat egyaránt, tényleg senkit nem kímél. Noha mindezt ellenállhatatlan bájjal teszi, derűvel, a keresztény egyházat felháborította (több helyen be is tiltották), hogy viccet mernek csinálni a valaha volt legszentségesebb történetből, amire vallásuk is épül. A Terry Jones rendezte film persze hamar kultikus státuszba került és a mai napig minden idők egyik legviccesebb műveként tartják számon világszerte. Számtalan mém, animáció, póló, poszter készült a film híres idézeteivel, jeleneteivel, de gyakorlatilag vég nélkül hasznosítják újra, dolgozzák fel különféle médiaformátumokban a film emlékezetes elemeit a mai napig. Jones szatírája minden bizonnyal megunhatatlan klasszikus marad az idők végezetéig…     

A Brian élete című film kölcsönözhető DVD-n a CSGYK/TKP-ban.

Fanny és Alexander

A filmművészet svéd mágusának, Ingmar Bergmannak önéletrajzi ihletésű családi drámája minden ízében remekmű. Az eredetileg tévésorozatnak szánt alkotás végül mozifilm lett, és a legjobb idegennyelvű film kategóriában az Oscar-díjat is elnyerte.

1907 karácsonyával kezdődik a történet. Az ünnepek után a kis svéd városkában élő Fanny és fivére, Alexander elveszítik édesapjukat, Oscart. A férfi színészdinasztia tagja volt, valódi szabadgondolkodó. A két gyermek liberális szellemben nevelkedett, ám apjuk váratlan halála után anyjuk hozzámegy Edvard Vergenus püspökhöz. Mostohaapjuk szigorú, erőszakos eszközökkel neveli Fannyt és Alexandert. A gyerekkori örömteli évek után sötét, baljós küzdelem veszi kezdetét. Alexander élénk fantáziájában álom és valóság keveredik, anyja érzelmei pedig teljesen elfedik mennyire rideg és embertelen új férje világa.

Bergman pályájának ezen kései darabja egyik legkiforrottabb, legérettebb alkotása. Színpompás képi világa rézlábasaival, bársony bútoraival, kézifestésű selymeivel, vaskos képkereteivel egy stílusos otthonba kalauzolnak minket, ahol a kemény drámai történések ellenére jó megpihenni ünnepekkor…

A Fanny és Alexander című film kölcsönözhető DVD-n a CSGYK/TKP-ban.

Fekete karácsony

Négy évvel előzte meg John Carpenter 1978-as, klasszikusnak számító Halloween című filmjét egy alig ismert kanadai mű, a Bob Clark által rendezett Fekete Karácsony. Az évvégi ünnepi időszak idején, javarészt egy leánykollégiumban játszódó mű valódi műfaj- és stílusteremtő alkotás. John Carpenter, a horror nagymestere több alapmotívumot is átemelt ’78-as remekébe ebből az egyszerre hátborzongató és nyomasztó hangulatú kanadai gyöngyszemből.

Egy többszörös személyiségzavaros Billy nevű alak telefonon zaklatja egy leánykollégium lakóit. Magát férfinak, nőnek, gyereknek adja ki és mindenféle obszcén szöveggel borzolja kiszemelt áldozatai idegeit. A főszereplő Jess, aki nemrég tudta meg, hogy terhes, illetve barátja, Peter, akik között konfliktus támad, mivel a lány nem akarja megtartani a magzatot. Jess-t Olivia Hussey alakítja, akit az 1968-as Rómeó és Júliából ismerhetünk, Peter szerepében pedig az a Keir Dullea látható, aki Stanley Kubrick sci-fi mérföldkövében, a 2001: Űrodüsszeiában lett világhírű.

Billy a kollégiumban szedi áldozatait és tartja rettegésben az ott lakó lányokat. Bár horrorként hivatkoznak rá, Clark alkotása azonban sokkal inkább egy bőr alá bekúszó, felkavaró thriller, hentelős gyilkosságokkal. A kétségtelenül traumatizált Billy múltjára nem derül fény, hogy mi is áll személyiségzavara, gyilkolási kényszere mögött (erre a 2006-ban készült, kevésbé jól sikerült remake-ben kitérnek), alakja és maga a film így viszont még titokzatosabbá, misztikusabbá válik és tán kevésbé lesz didaktikus, túlmagyarázott. Az biztos, hogy nincs még egy olyan ünnepi filmélmény, mint a Fekete karácsony

A Fekete karácsony című film megnézhető magyar felirattal a következő linken.

X-akták, 6. évad, 6. rész: Hogyan lopták el a szellemek Karácsonyt

A kultikus sci-fi/horror sorozat rendkívül önironikus különálló epizódjában főhőseink, Mulder és Scully görbe tükörrel találják szemben magukat szenteste éjjelén egy elhagyatott régi házban a város kellős közepén, ahol egy század eleji öngyilkos szerelmespár szelleme kísért, vagy mégsem?

Ez a rendhagyó rész tobzódik az ironikus humortól. Mulder és Scully is elemében van, sziporkáznak mindketten a dialógusok során. A rejtélyes házban játszódó epizód pedig gyakorlatilag egy kamaradarab. Az egymásból nyíló szobák ajtajai térben egész máshová vezetnek, mint amire számítanak főhőseink. Itt a fizika törvényei megszűnnek létezni, befalazott ablakok, ajtók mindenütt, egy padló alatti koporsóban pedig kedvenc ügynökeink saját csontvázukat is megtalálják, majd egy idős szerelmespárral találkoznak. Mulder a férfival, Scully pedig a nővel, külön-külön kettesben. Mindkét FBI-os kemény fricskát kap, személyiségükön élcelődnek a szellemek (?), gúnyosan kifigurázzák mindkettőjüket jellemükkel történő szembesítésük során. A sorozat ennyire vicces talán soha nem volt, mint ezekben a frenetikus párbeszédekben. Nagyon jót tett a szériának, hogy rendre képes volt kifigurázni magát évadról évadra, röhejessé tenni mindazt, amit az első évek zömében komolyan vett. Az epizód végére persze kapunk egy igazán „x-aktás” ünnepi feloldozást is…

A sorozatrész epizódja megtekinthető magyar szinkronnal az alábbi linken.

South park, 4. évad, 17. rész: A karácsony szelleme

Válságba kerül a karácsonyi ünnepekre a coloradoi hegyi városka, South Park. Úgy tűnik, az emberekből végképp eltűnt a karácsony szelleme. A kétségbeesett polgármester a helyi általános iskola csibészeihez fordul segítségért. Stan, Cartman, Kyle és Kenny egy ünnepi kisfilm ötletével rukkolnak elő, aminek elkészítéséhez kapnak 300 dollárt a polgármestertől. Közben megjelenik a korábbi karácsonyi epizódból megismert Mr. Hankey. Megismerkedhetünk feleségével és három gyerekével is. Egy ilyen csapat sikerre van ítélve, ugye? S hogy visszatér-e a kis közösséghez a karácsony szelleme, a válasz igen. Természetesen egy szarkasztikus formában a fogyasztási szokások tekintetében…

Az epizód megtekinthető megtekinthető az alábbi linken.

képek: imdb.com

Harangi István