Skip to content

Újra Éhezők viadala lázban él a világ!

A 2010-es évek méltán híres trilógiája volt az Az éhezők viadala könyv– és filmsorozat. 2020-ban jelent meg Suzanne Collins előzménykötete, az Énekesmadarak és kígyók balladája, melynek idén novemberben kerül a mozikba a filmverziója, Tom Blyth és Rachel Zegler főszereplésével. Amíg várunk a filmre, olvassuk el a kötetet!

Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a regény főszereplője Coriolanus Snow, a későbbi Snow elnök. Bár a trilógia főgonosza húszas évei elején még nem annyira hátborzongató, mint a későbbiekben, nehéz azonosulni a karakterrel, tudva, miket fog elkövetni a jövőben. A kötet végig Coriolanus szemszögéből íródik.

Hogy miért lesz élvezetes a könyv és valami teljesen más élmény, mint Katniss története?

A 10. Éhezők viadalánál tartunk, ami akkoriban még nem az a modern, fényűző show, amit a későbbiekben majd megszokhatunk. Rögtön a cselekmény elején megismerjük a viadal értelmi szerzőjét, Dr. Gault, hű segítőjét, az Akadémia elnökét, Casca Highbottomot és az Akadémia megannyi diákját. A történet szerint az Akadémia legjobb diákjai közül kerülnek ki az Éhezők viadala kiválasztottjainak mentorai. Ez újítás az előző évekhez képest, hiszen eddig mindig magukra maradtak a kiválasztottak az arénában. Vajon mindegyik diák örül a szerepének? Képesek kapcsolatot kialakítani a kiválasztottakkal? Tudják-e manipulálni a nézőket, hogy az ő pártfogoltjuk kapja a legtöbb adományt?

Coriolanus balszerencséjére a 12. körzet gyenge lány kiválasztottját kapta meg. Lucy Gray azonban már az aratás napon kitűnt énekével a többi kiválasztott közül. Ha Coriolanus ki tudja használni a nézők lány iránti szimpátiáját, lehet esélyük a győzelemre. Ezért tulajdonképp nincs is más dolga, mint életben tartani Lucyt, – ha ez sikerül neki, minden sikerülni fog. Végre kilábalhat a családja a nélkülözésből, ami a háború óta sújtja őket. Ki tudja, talán tényleg igaza lesz unokatestvérének, Tigrisnek és megváltozik az élete.

Fontos karakter még a kötetben Sejanus Plinth, akinek nehéz döntést kell meghoznia. Sejanus eredetileg a második körzetből való, azonban évek óta a Kapitóliumban él, mégsem tudott igazán beilleszkedni, abszolút nem ért egyet a Viadallal. Coriolanust barátjának tekinti, azonban Snow mindig csak a saját érdekeit nézi. Hogyan szegül ellen Dr. Gaul módszereinek és végül mi lesz Sejanus sorsa? Többek között ez is kiderül a kötetből.

Az “easter eggként” becsúszó karakterek az előzménykönyvben a szemünk láttára fejlődnek végül azzá, akiket már ismerünk. Ismerős nevek, hasonló életek. Az Énekesmadarak és kígyók balladája is bővelkedik akcióval, vérrel, és megrázó, meglepő történésekkel.

A film előzetese

Hogy hogyan fogadta a közönség a könyvet? A kötet moly.hu-s értékeléseinek részleteiből kiderül:

„Nagyon megszerettem azt a különös és kegyetlen világot, ahova az Éhezők Viadala-trilógia elkalauzolt minket, ezért nagyon megörültem, hogy egy kis időre újra belecsöppenhetek a kapitóliumi életbe. Arra is nagyon kíváncsi voltam, miért lett Snow elnök olyan, amilyen. Adni akartam neki egy esélyt, hogy lássam, nem született ő gonosznak, csak a körülményei tették azzá. Mint amikor régen a Darth Vader-ré vált Anakin történetét vártuk.” (klara_matravolgyi)

„Már egy ideje szemezgettem ezzel a könyvvel, kíváncsi voltam Snow elnök történetére. Sokkolt. 10 évvel vagyunk a háború után, a Kapitólium még mindig romokban hever, az emberek dühösek, így kerül megrendezésre a 10. Éhezők Viadala, ami még Katniss idejében is borzalmas, nem hogy ebben a korszakban. A kiválasztottakkal úgy bánnak, mint az állatokkal, éheztetik őket, iszonyatos megszégyenítésnek vannak kitéve. A legborzasztóbb, hogy a Viadalra megtalálták a tökéletes magyarázatot, amit még ifjú Coriolanus is belátott… A Kapitólium tele van rettenetes emberekkel, akik ehhez jócskán rásegítettek. Dr. Gaul az egyik legrosszabb mind közül, mégis azt kell mondjam, hogy az egyik legérdekesebb karakter is számomra.” (MissFortune)

„Az emberek nem születnek szörnyetegnek. A körülmények teszik őket azzá.

Coriolanus Snow sem volt szörnyeteg. De óriási volt a vállára telepedő nyomás, hogy megfeleljen a neve és rangja támasztotta elvárásoknak, mert minden a látszat. Gyerekkorától azt hallotta, hogy nagy hatalmú emberré kell válnia, és ő meg akart felelni ennek jövőképnek.” (Wee)

Ha már kivégezted az könyvsorozatot, íme pár kötet, ami a kedvedre lehet:

Borítókép: gamestar.hu

Képek: pinterest

Hári Viktória