Skip to content

“A gyerekek minden körülmények között nyitottak a jóra” -beszélgetés Jakab Adrienn meseíróval

Jakab Adrienn elsőkötetes szerző két nagysikerű könyvbemutatót is tartott a Csorba Győző Könyvtár Csipkefa és Pinokkió Gyermekkönyvtáraiban. A szerzővel az Annabella eleven képzelete című könyve kapcsán beszélgettünk az íróvá válása útjáról, a jógikus életmódról, sőt, stresszoldó lufifújásról is.

Hogyan lettél közgazdászból jógaoktató, majd meseíró?

Több mint 15 évvel ezelőtt 180 fokos szakmai változáson mentem keresztül. Magam mögött hagytam az irodai létet, és a jógát választottam hivatásomnak. Pár évre rá saját jógastúdiót nyitottam Óbudán, ahol nem csak felnőtteknek, hanem gyerekeknek, sőt, családoknak is tartottam jógaórákat, de persze a stúdió működtetéséhez szükségem volt a közgazdász gondolkodásomra is. A gyerekeknek a jógaórák során igyekeztem olyan dolgokat tanítani, amikkel hosszan meg tudják tartani a rugalmas gondolkodásukat, ezáltal a testük egészségét is. A könyvemben pedig igyekeztem csokorba szedni ezeket a tapasztalatokat.

Hogy jött a könyv ötlete?
Kiskoromban rengeteg időt töltöttem a siklósi könyvesboltban, amit a nagymamám vezetett. Imádtam nézegetni a könyvborítókat, beszívni az illatukat, és mivel Margit mama nagy becsben tartotta a könyveket, így hatalmas értéket képviseltek az én szememben is. Az ő könyvek iránti rajongása volt a legnagyobb motivációm, de meggyőződésem, hogy az írás közben is végig vezette a kezem. Pár évvel ezelőtt elkezdtem kiírni magamból a történeteimet, és rájöttem, hogy nem tudok olyan jól fogalmazni, ahogy szeretnék, ennek ellenére úgy éreztem, hogy nem adhatom fel. Ezért beiratkoztam egy kreatív írás tanfolyamra, ami nagyon sokat segített, ráadásul megszületett Annabella karaktere. Először az volt a célom, hogy minden, amit a gyereknek jógaórán tanítottam, azt sűrítsem egy könyvbe. Amikor megtaláltam az illusztrátort, akivel első pillanattól kezdve működött köztünk a kémia, már biztos voltam benne, hogy ez a könyv meg fog jelenni.

Meg sem fordult a fejedben, hogy egy gyerekkönyvkiadóhoz fordulj?

Nem akartam könyvkiadóhoz fordulni, mert úgy éreztem, hogy felesleges kör, hiszen így tetszik a könyv, ahogy van. Nem szeretném, hogy más meglátása visszavessen. Finanszírozásra sem volt szükségem, mert a nagymamám idő közben sajnos elment és azt gondoltam, hogy az örökségét olyasmire költöm, ami maradandó. Ezért utánajártam, hogy hogyan kell könyvet kiadni.

Említetted, hogy az illusztrátorral nagyon egy húron pendültök.

Egyetlenegy találkozásunk volt Tsereteli Natával, de rögtön egymásra hangolódtunk. Látta és érezte a karaktereket. Elolvasta a fejezeteket és pont azt rajzolta meg, amit megálmodtam. Egy olyan rajza sem volt, amit vissza kellett volna dobni, vagy módosítást kérni. Ő egy varázsló.

Évtizedek óta tartasz gyerek és felnőtt jógaórákat, sőt, képzéseket is. Milyen volt a könyv fogadtatása jógás körökben?

Amikor megjelent, a barátaim csodálkoztak és nagyon örültek. Senki nem tudta, hogy vannak írói ambícióim. Egy jógaóra előtt szállították ki a köteteket, kalákában adtuk egymásnak a csomagokat, mire a helyükre kerültek, ez nagyon jó érzés volt. Az is, hogy kész, az is, hogy együtt örülünk neki. Írás közben jöttem rá, hogy ez nem “jógás mesekönyv” lesz, persze van olyan fejezet, ahol jógapózokat gyakorol a főszereplő kislány, hanem sokkal inkább életmódkönyv. Szó esik a történetekben arról, hogy mi és hogyan működik jól a testünkben. Ennek a kiindítója az volt, hogy a jógaóráimon, sőt az oktatóképzéseken is gyakran azt tapasztaltam, hogy felnőtt embereknek fogalmuk nincs arról, hogy működik a testük. Mit várjunk akkor a gyerekektől? Úgy éreztem, hogy ahhoz, hogy a fókusz befelé fordulhasson, időben kell elkezdeni a testünkkel való törődést. Nem véletlen, hogy a könyv egyik főszereplője Máj Elek.

Jakab Adrienn interaktív könyvbemutatója a Csorba Győző Könyvtár Pinokkió Gyermekkönyvtárában

Máj Elek? Nem tűnik szokványos mesefigurának.

Valóban nem, mégis a visszajelzések alapján ő a gyerekek fő kedvence. Persze egy gyerekkönyvben májat illusztrálni nem annyira könnyű feladat, kapott kezet és lábakat, hogy lófrálhasson a zöldségek között.
Úgy próbáltam vezetni a gyerekeket az egészséges életmód felé, hogy ne legyen nagyon tudományos, de mégis kapjanak a szerveink megfelelő figyelmet és fókuszt. Ebben a fejezetben arra szerettem volna rámutatni, hogy milyen feszültségeket és rossz helyzeteket tud generálni a testben, ha egy olyan fontos szervünk, mint a máj, nem érzi jól magát.

Mennyire megy át a gyerekeknek az üzenet?

Többezer gyerekkel találkoztam már a jógás életem során, de az első könyvbemutató előtt nagyon izgultam. A gyerekeknek nagyon érdekes kérdéseik, meglátásaik voltak. Azóta több korosztálynak is tartottam már könyvbemutatót, és minden csoportban más-más fejezetet emeltem ki, amihez kreatív játékokat kapcsoltam. Nyáron Óbudán meghívtak egy ingyenes gyerektáborba, ahova a jógaórákra vittem magammal a könyvet is. Szomorú volt megélni azt, hogy tesztelni kellett, vajon meg merik-e egymást ölelni a gyerekek? Mert egyértelmű volt, hogy érintésben, ölelésben hiányt szenvedő csoport volt. A szeretettank téma elképesztően megmozgatta a gyerekeket. Egy kissrác megkérdezte, hogy létezik az, hogy valakinek mindig üres a szeretettankja és sohasem lesz tele? Majd csendben megjegyezte, hogy az apukájára gondolt.

Ekkor elmeséltem neki, hogy milyen módszereket ismerek, amivel töltekezni lehet, és azt láttam, hogy felcsillant a szeme. Azt szeretem a gyerekekben, hogy annyira őszinték és minden körülmények között nyitottak a jóra. Nekem már az elég, hogy ha egyetlenegy magot el tudok ültetni. Visszaemlékeztem azokra a tanítókra és nevelőkre az életemben, akik lehet, hogy csak egyetlenegy impulzust adtak, de mégis, nagyon sokat tettek hozzám, és a mai napig jó szívvel emlékezem rájuk. Mindig az volt a célom, hogy én is ilyen tanítóvá váljak. Lehet, hogy csak egy pici dolgot változtatok majd a szemléleten és akkor abból ők majd valamikor profitálhatnak.

Jakab Adrienn interaktív könyvbemutatója a Csorba Győző Könyvtár Pinokkió Gyermekkönyvtárában

Tulajdonképpen ezt csinálod a jóga kapcsán is, nem?

Abszolút. Úgy gondoltam, hogy a könyvvel sokkal többekhez elérhetek, akár a szülőkhöz is. Szerintem ez nagyon fontos, mert a család együttesében lehet igazán változást előidézni. A szülői minta mindig erősebb, mint bármilyen könyv, bármilyen külső impulzus. De ha egy együttolvasás során elgondolkodtatom a szülőt is, nyertünk. Szerencsére nagyon sok jó visszajelzést kaptam, és ha csak egy helyen is tudott változást hozni a könyvem, akkor már volt értelme és a nagymamám öröksége jó helyre került.

Mik a további terveid?

Megszületett Szív Imi karaktere, készül a második könyv. De erről több titkot még nem árulhatok el.

Végül mondanál egy olyan jóga gyakorlatot, amit gyerekek is kipróbálhatnak egy nehezebb nap után?
Mondjuk egy szuper légzőgyakorlat? Hisz a légzés mindennek az alapja. Lufifújás, akár lufi nélkül is. A stressz nem kerülhető el teljesen az életünk során, de megtanulhatjuk kezelni azt. Napközben a iskolában, munkahelyen vagy otthon, amikor hazaérünk, akár az egész családdal együtt végezhető. Egy 10-es skálán határozd meg a stressz-szintedet, majd legalább kétszer annyi lufit kell telefújnod. Azaz, ha maximális a szint, úgy 20 képzeletbeli lufi vár rád. Egy jó mély belégzés, majd lassan szájon át hosszú kilégzés. Ha vizuális típus vagy, el is képzelheted, hogy az összes terhedet belefújod, majd szélnek ereszted.

Simonfalvi Anita