Skip to content

Finy Petra világa (podcast)

Finy Petrát a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárunkban tartott beszélgetés előtt kaptuk el pár percre egy podcast epizód felvételére. Petra civilben PR-os, emellett rengeteg kötete megjelent már, írt verses köteteket, gyermekkönyveket és felnőtteknek szóló regényeket is. Novellái is megjelentek, valamint több szerző társával írta pl. a Meseország mindenkié vagy a Találj ki! című gyermekkönyveket.

Az írás magányos tevékenység, de Petra élvezte a szerzőtársakkal való közös munkát is a Találj ki! könyv során. Inspirálónak találta a folyamatot.

Az Akkor is című regényében a főszereplő Sára fájdalomfalat készít. Petra az ötletet egy könyvből vette, melyben a szenvedő nők fájdalompalástot készítenek, hímzik ki. Ez által elfogadják a saját gyengeségeiket, kudarcaikat a szereplők. Sára a kötetben naiv gyermekként viselkedik a házasságában, a történet maga fejlődésregény, ebben segítség neki a fájdalomfal. Struktúráltabban látja mi történt vele, illetve ő mivel bántotta meg a férjét.

Marlenka című kötetében rengeteg szimbolikus jelentés van. A főszereplő Marlenka életét több szellem is végigkíséri. Fejlődéstörténetében a főszereplőnek el kell engednie szeretteit, az eltitkolt családi múltat kell kikutatnia, valamint a transzgenerációs problémákat is megoldania.

Petra történeteiben erős női karaktereket vonultat fel, kedvence Frida a Kerti szonátából. A lázadó fiatal valamint egy idős testvérpár életét is leírja a kötet. Fontos történelmi események soraiban vesznek részt a szereplők. Besúgókon keresztül is megismerjük a rendszer működését. Összességében egy fordulatos regény, izgalmas karakterekkel, a korabeli Budapest helyszíneivel.

Jelenleg Petra szintén egy történelmi fejlődésregényen dolgozik. A könyv 1968 környékén fog játszódni és három fiú barátságáról szól a történet. Természetesen lesz egy idősebb női karakter is benne, aki járt a gulágon.

A teljes podcast epizód már meghallgatható Anchoron illetve a podcast hallgató appokon!

Hári Viktória