Skip to content

Partért kiáltó – a köteten túl Balla Gergellyel (podcast)

Idén év elején jelent meg a Platon Karataev harmadik albuma, a Partért kiáltó. Az album több szempontból is különleges: ez az első magyar nyelvű albumuk, valamint megjelent hozzá egy dalszöveg kötet is a Prae kiadó jóvoltából. Podcast epizódunkban Balla Gergellyel beszélgettünk az albumról, a kötetről és a jövőbeni terveikről.

A dalszöveg kötet egyfajta családi projekt is volt, meséli Gergő, hiszen felesége, Dobos Emőke felelt a kötet vizuális megjelenítéséért. Az album kb másfél évig, míg a kötet olyan 3 hónapig készült. Emőke a megjelenítéssel prezentálta azt a játékosságot, útonlevést ami az egész albumot jellemzi.

Csak befelé című dalszöveg
(részlet)

A Partért kiáltó az első magyar nyelvű albumuk, a magyar nyelv által árnyaltabb, mélyebb értelmet nyernek a dalszövegek, meséli Gergő. A Platon Karataevet egyfajta összművészeti projektnek tekinti, így a jövőben sem zárkózik el hasonló megjelenésről. Ha választania kéne kinek a dalszöveg kötetét venné meg ő a magyar zenekarok közül többek között a Vágtázó Halottkémekre, a Csaknekedkislányra és a Galaxisokra szavazna.

A dalszöveg kötet hátulja, az Elmerül című dal részletével

Gergő mesélt az olvasáshoz fűződő viszonyáról is. Vonzza a prózaírás is, habár még nem próbálkozott vele, mégis ha egyszer könyvet írna az első mondata már megvan hozzá. Vallja, az olvasás egyedi élmény, mindenki olyan könyvet keressen magának, amiben megtalálja az olvasás élményét. Gergőt az olvasás ‘földeli le’, talán ezért is van az, hogy a fővárosi Szabó Ervin könyvtárból mindig sok könyvet visz haza olvasásra.

Új podcast epizódunk már elérhető Anchoron, Spotifyon, valamint a nagyobb podcast megosztó oldalakon.

Hári Viktória