Skip to content

12 FILM KÁNIKULÁRA

Filmet nézni mindig jó, hasznos, inspiráló. A nyár kellős közepén, a legnagyobb hőségben otthon, besötétített szobában elfeledkezni a tikkasztó klímáról egy üdítő filmmel remek megoldás, kikapcsolódás. A műfaj legyen könnyedebb, de azért mégsem annyira… Egy krimi a tengeren, a Riviérán, fekete komédia északról vagy éppen a ködös Albionból, olaszos lazaság, rejtélyes párizsi románc időutazással, nyári munka és bohémság a Balatonon meg hasonlók.

Következzen hát tizenkét remek alkotás az amúgy filmes uborkaszezonra.

A nyár meséje

A szerelmi történetek kifinomult francia mesterének, Eric Rohmernek kései filmje egy francia srác rendhagyó nyaralását meséli el. Gaspar a tengerparton két lánnyal is megismerkedik, és különféle kapcsolatokba bonyolódik velük. Megérkezésekor még barátnőjét várja (ő a harmadik lány), aki viszont késik két hetet, és mire megérkezik, már bonyolult a helyzet… Ahogy más filmjeiben is, Rohmer ezúttal is életszerű, egyszerre könnyed és intellektuális párbeszédekre fókuszálva tanít és szórakoztat.

Online itt érhető el.

Amarcord

Federico Fellini önéletrajzi ihletésű filmje az 1930-as évekbe repít vissza, amikor a rendező kamaszgyerek volt. A meseszerű történetben drámai és komikus elemek elegyednek. Közeleg a háború, egy Adria-parti kisvárosban karikatúraszerű figurák (a város szexbombája, a fagylaltos, a fasiszta pártvezér, a romlott nő, stb.) élete zajlik az utcán. A varázslatos hangulatú film Fellini egyik legnagyobb remekműve, és ez ihlette Giuseppe Tornatore Malénáját is.

DVD kölcsönözhető a Tudásközpontban.

Picasso kalandjai

A svéd Tage Danielsson bekategorizálhatatlan műve a filmtörténet egyik legszórakoztatóbb és legabszurdabb alkotása. Nem életrajzi film, bár Picasso is szerepel benne. A bizarr komédia találkozása a burleszkkel és a szatírával,. tele gegekkel, iróniával. Pimasz fricska a XX. századi párizsi művészvilágról, dadaistákról, szürrealistákról, az avantgárdról. egy nagy-nagy pozitív értelemben vett bohóckodás itt minden.

DVD kölcsönözhető a Tudásközpontban.

A medence

1969, nyár, Francia-Riviéra, Saint-Tropez, Alain Delon, Romy Schneider és egy luxusvilla. Ezek az összetevők már önmagukban elegendőek lennének, hogy az ember leüljön a képernyő elé, de szerencsére ebben az esetben egy egészen kiváló, lassan hömpölygő, de a végére teljesen felizzó izgalmas bűnügyi pszichodrámával van dolgunk. A feszültséggel teli történetben barátság, szerelem, versengés keveredik, és alakít ki egy laza hangulatú tengerparti nyaralós filmből egy remek drámai thrillert.

DVD kölcsönözhető a Tudásközpontban.

Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén

Az elmúlt évtizedek legnépszerűbb spanyol filmrendezőjének, Pedro Almodóvarnak e korai alkotásában egy tetőteraszos lakás áll a cselekmény középpontjában, ahol különös, majd különösebb, majd egészen képtelen alakok és szituációk tűnnek fel és alakulnak ki. Az élénk, vibráló színek dominálnak, akárcsak a rendező többi filmjében. Vérbeli komédia Almodóvar sajátságos, provokatív humorával, fiatalabb és kevésbé fiatalabb nőkkel az idegösszeomlás szélére jutva, egy altatóval teli gazpachoval, csirkékkel a teraszon, meleg taxisofőrrel és egy ifjú Antonio Banderas-szal, aki Almodóvar 80-as évekbeli filmjei által lett felkapott sztár.

Online itt érhető el.

Halálos temetés

Frank Oz rendező filmje, amolyan tévedések vígjátéka, megspékelve nem kevés hamisítatlan, sötét angol humorral. A temetés már az elején rosszul kezdődik, mikor is tévedésből nem a megfelelő holttest kerül a neki szánt koporsóba. Ám ez még semmiség ahhoz a káoszhoz képest, ami a gyászoló angol családra vár. Az elhunyt apa, férj múltjából egy fura alak, egy törpe jelenik meg váratlanul a ceremónián, és olyan bizonyítékokkal és állításokkal áll elő az elhalálozott férfival kapcsolatban, ami mindenkit ledöbbent. A polgárpukkasztó és rendkívül okosan felépített, szövevényes cselekményű vígjáték gondoskodik róla, hogy a könnyeink folyjanak a végén.

Online itt érhető el.

Zöld hentesek

Anders Thomas Jensen igazi fenegyereke a dán filmnek. Elsősorban forgatókönyvíró, de rendezései is igen komoly sikert és népszerűséget hozta számára világszerte. A fekete komédia koronázatlan királyának talán legsötétebb humorú darabja a Zöld hentesek. Egy pszichésen sérült testvérpár, Svend és Bjarna morbid története elevenedik meg előttünk. Egy „véletlen” folytán rendhagyó henteskedésbe kezdenek a fivérek, és üzletük hamar minden korábbinál sikeresebbé válik. Hogy működhessen  a dolog, továbbra is szükségeltetik a „speciális” hozzávaló az eladásra váró húshoz. De vajon csak a hús különlegessége miatt szeretik a vásárlók annyira terméküket?

DVD kölcsönözhető a Tudásközpontban.

Éjfélkor Párizsban

Woody Allent nem kell bemutatni egy filmkedvelőnek sem. Pályájának kései szakaszából tán legkiemelkedőbb alkotása ez a romantikus vígjáték, ami egy egészen briliáns, „mágikus” motívumának köszönhetően emelkedik ki a hasonló darabok közül: a film forgatókönyvíró hőse, Gil egyfajta időutazás révén az 1920-as évek pezsgő párizsi éjszakájában találja magát, ahol a kor neves íróival és az elbűvölő Adriana-val találkozik, aki mellesleg Picasso szeretője is. A mester remek formáját nyújtja, és egy egészen feledhetetlen élménnyel jutalmazza meg a nagyérdeműt.

DVD kölcsönözhető a Tudásközpontban.

Ragyogó napfény

Patricia Highsmith A tehetséges Mr. Ripley című regényének kevésbé ismert, 1960-as változata. A feszült hangulatú, fokozatosan, lassan építkező krimi akárcsak A medence, a Riviérára és a tengerre kalauzolja a nézőt. Alain Delon élete egyik legjobb alakítását nyújtja. Elképesztő tehetséggel, igazi kaméleonként váltogatja szerepét, identitását s lényegül át azzá, akivé a helyzet szükségessé teszi a nagy átverés fenntartásához. Súlyos bűncselekményt követ el, ám egy idő után azon kapjuk magunkat, hogy érte szorítunk, akármilyen ellenszenvesen is viselkedik. Rene Clément alkotása jóval több egy szokványos kriminél, thrillernél, vérbeli identitás- és pszichodráma.

Online itt érhető el.

8 nő

A kortárs francia film kiemelkedő alakja, Francois Ozon rendhagyó filmje egy vidéki kúriában játszódik karácsonyi készülődés idején. A ház ura váratlanul meghal, és ez felborítja az idillt. A nyolc jelenlévő nő közül valaki gyilkos, de kicsoda? Ozon egy Agatha Christie szerű krimit elegyít musicallel és komédiával. A végeredmény egy semmihez sem hasonlítható, ám rettentő szórakoztató film, amiben hemzsegnek a legnagyobb francia színésznők: Catherine Deneuve, Emmanuelle Béart, Isabelle Huppert, Virginie Ledoyen.

DVD kölcsönözhető a Tudásközpontban.

A házban

Voyeur-film a javából, csak nem a megszokott aspektusban, illetve kivitelezésben. Francois Ozon az egyik legsokoldalúbb kortársa francia filmrendező. Ennek ékes bizoyítéka A házban című alkotása is. A tizenhat éves Claude iskolatársa és barátja életébe férkőzik. Rendszeresen meghívják vendégségbe is, ott is alszik náluk többször. Barátja nem tud róla, de Claude elkezd írni a náluk töltött élményeiről. Rendkívül alaposan, szépirodalmi igényességgel teszi mindezt. Franciatanárát is beavatja, aki valósággal függője lesz Claude írásainak. Ugyanakkor kritizálja is őket, segíti Claude-ot az írásban, de lelkesedése annyira elragadja, hogy nem tudja megállni, hogy ne vegyen részt saját maga is a „cselekmény” alakításában. A közösen írt és alakított történet hamar kontrollálhatatlanná válik, és jelentősen befolyásolják Claude barátja és annak családja életét, hétköznapjait.

Online itt érhető el.

Szezon

A kultikus Moszkva tér írójának és rendezőjének, Török Ferencnek második játékfilmje főhősei fiatal huszonéves srácok, egy kelet-magyaországi kisvárosban tengetik idejüket. Nem találják helyüket, és úgy döntenek, szerencsét próbálnak a Balatonnál, bár pontosan nem is tudják, mihez akarnak ott kezdeni. Egy kallódó, identitászavaros generációt mutat be a Szezon című film hol drámai, hol komikus aspektusból. A kifejezetten erős, kedélyes hangulatú filmben kulcsszerepet kap a filmhez íródott zenei album, melyet a Zagar együttes készített.

Online itt érhető el.

Képek: kritikustomeg.org

Harangi István