Skip to content

A biblioterápia rejtelmei Csorba-Simon Eszterrel (podcast)

Csorba-Simon Eszter biblioterapeuta, könyvtáros. 2012 óta foglalkozik irodalomterápiával és évekig tartott biblioterápiát Pécsen a fiatalkorúaknak a börtönben, tartott workshopokat, valamint már kifejezetten online női csoportokat is a Covid óta. A mindig felkészült, jó kérdésekkel és válaszokkal teli Eszterrel a nyár közepén beszélgettünk Pécsen, a Nappali teraszán. Az igazán nyári, üdítő beszélgetés podcastunk legújabb epizódja lett.

Az irodalomterápia elsősorban az egészséges emberek mentális edzőterme, segít rálátni nehézségeikre, találkozhatnak közben hasonló mentalitású emberekkel. Eszter mindenkinek ajánlja a részvételt, kortól, nemtől függetlenül. Van aki időseknek, van aki akár óvodásoknak tart biblioterápiát. A tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatalok kicsit el vannak hanyagolva érzelmileg. Gyászterápiaként is működhet, segíthet a bullying megoldásában, vagy akár a pályaválasztás stresszén is könnyíthet.

Eszter szeret különböző feladatokat adni a csoportjaiban, legyen szó akár dalszövegek újra felhasználásáról, vers befejezéséről, vagy saját kép készítéséről az adott idézethez. Volt már Tisza Kata csoportja is, de szeretne még Áfra János csoportot indítani, illetve szívesen foglalkozna A kisherceggel vagy a Bűn és bűnhődéssel is. Frida Kahlo életéről tartott már workshopot, de nem zárkózik el további tematikus csoportoktól, álma egy LMBTQ+ emberekkel való foglalkozás is. Főként nők jelentkeznek hozzá, de szívesen tartana akár egy férfiaknak is szóló foglalkozás sorozatot Picasso vagy Dali életéről.

A csoportok felépítése során igyekszik támogatni azokat a témákat, amiket a csoporttagok hoznak be mint hogy ragaszkodjon a saját elképzeléseihez. Szokott Dixit kártyákat is használni a bemelegítő körökben, beszélgetésindítóként. Időseknél volt megfigyelhető, hogy nagyon ragaszkodtak az adott szöveghez, de néhány alkalom után ők is el tudtak vonatkoztatni a szerzőtől.

Hogy milyen nehézségei voltak a fiatlakorúakkal a börtönben? Hol tanulta meg az irodalomterápia rejtelmeit és mi vonzotta ebben a szakmában? Mi volt a kedvenc könyvtári élménye és hogy milyen könyve lenne? Mindez kiderül a podcast epizódunkból, mely már elérhető Spotifyon, Anchoron és a legtöbb podcasthallgató oldalon.

Hári Viktória